Artikelen uit de 74ste jaargang 2019 – nr. 14 van  Vrije Ruimte              7 november 2019

Auschwitz Ongelofelijk


We kunnen kiezen: per bus naar Parijs Disney-land of naar Krakau-Auschwitz. Auschwitz blijkt meer te zijn dan een symbool. Je kunt er gewoon met een bus naar toe. Wat bezielt mensen om deze horror-plek te gaan bezoeken? Een jonge meid was al twee keer naar Disneyland geweest. Nu was het tijd voor haar historische interesse. Die trof ik ook bij andere jongeren aan. Na enkele feestvakanties werd het tijd voor verdieping. 


Iets trok me

Ik kon niet doorgronden wat mij dreef. Ik moest erheen. Misschien was het respect voor de vele doden. Misschien nieuwsgierigheid, omdat deze plek het dieptepunt van de Europese geschiedenis aangeeft. Ik verwachtte onder de indruk te raken van de geperfectioneerde moord-industrie. Hoe is het mogelijk, dat je mensen zo sterk kan beïnvloeden, dat ze met goed geweten grote massa's gaan vermoorden? Hoe kun je met een volkerenmoord de wereld een dienst bewijzen? Woorden zullen tekort schieten. 

Enkele films had ik gezien en diverse boeken gelezen, maar hoe zou het zijn om zelf op zo'n perron aan te komen? De gaslucht te ruiken en te schrikken van het contrast tussen het gewone leven en deze doodsindustrie. Op weg daarheen passeren we in zuid Polen Walibi-achtige achtbanen. What a wonderful world. Hoezo vervreemding? 


Big business

Bij aankomst blijkt de toeristenindustrie op volle toeren te draaien. Twee miljoen bezoekers per jaar. Massaal willen we deze horror story van dichtbij beleven. Zelfs de dalai lama kun je bij het toilet tegenkomen. Bij de ingang lezen we de leugen “Arbeit macht frei”. Die hangt niet boven een spoorlijn, zoals in diverse films, maar boven de toegang tot een terrein met stenen gebouwen. Bevrijding door arbeid werd door een groepslid uit Noord-Macedonië als realiteit herkend. Als immigrant was hij vrij en zelfstandig geworden door hard te werken. In Auschwitz was arbeid een trage koele killer. 


Plek des oordeels

Wat me raakte was de aanblik van het echte perron. Hier besliste de heer Mengele over douche of arbeid, dus over een snelle of langzame dood. Met afschuw en verbazing aanschouw ik de beslissende plek. Ook trof me het ongeloof dat mensen overkwam, die uit het kamp ontvlucht waren. Het was niet te vatten dat een doodsindustrie duizenden doden per dag kon produceren. Het meest ontwikkelde land van Europa, waar wetenschap, cultuur en kunst ver waren gevorderd, was in staat tot deze massale vernietiging. Hoe diep kun je als mensheid vallen? Ongelofelijk. Voordat we de godsvraag in deze hel stellen, kunnen we ons afvragen: waar was de mens? De menselijke mens? Wat een politieke, godsdienstige en wetenschappelijke blindheid. Gewone gelukkige huisvaders combineerden hun rol als beul met opvoeden. Eerst sarcastisch joden pesten en daarna kinderen met wiegeliedjes naar bed brengen. De mens blijft een raadselachtig wezen, wat tot veel goeds en tot ongelofelijk veel kwaad in staat is. 

Naaldwijk Oude Kerk

WilhelminapleinLichtpunten

Getroost werd ik door enkele lichtpunten. Te midden van deze fascistische duisternis heeft één persoon zijn leven gegeven. Pater Kolbe stierf vrijwillig om een huisvader te redden, die thuis kinderen moest opvoeden. In een aparte ruimte wordt zijn daad herdacht. Een paaskaars geeft schaars licht. Een gift van de Poolse paus. Ook vertelde de gids twee verhalen van geliefden die geprobeerd hadden om te vluchten. Het ene stel werd opgepakt, maar een ander stel overleefde. Hun probleem was dat ze niet werden geloofd. Dit was te gek. Dit kon niet. Veel bewijslast is door bewakers verbrand, toen Russen het kamp kwamen bevrijden. Wat we overhouden, helpt ons om het ongelofelijke te geloven. Hiertoe zijn we als ontwikkelde mensen in staat.


M. Verrips

consulent Uniekerk
LAATSTE ZONDAG VAN HET KERKELIJK JAAR

Heer, herinner U de namen van hen die gestorven zijn  Gezang 730


  In het leven zijn mooie dagen en moeilijke dagen.
   Gelukkig genieten we van de goede dagen,
   maar wanneer de moeilijke dagen komen,
   besef je ineens te meer hoe het was……Zo zullen we op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, 24 november, de gestorven gemeenteleden van het afgelopen jaar gedenken. Misschien is er wel een speciaal iemand van buiten onze kring die u ook graag zou willen noemen en voor wie u het kaarslicht zou willen aansteken.
Wilt u dit vóór 17 november doorgeven? (Caroline Koenen – tel. 0174-631399/ 06-10541301 of e-mail: scriba@oudekerk-naaldwijk.nl).


BEZINNING * BELEVING * VERDIEPING

‘Mens, wordt wakker’

Zondag 10 november, 14.30 uur in de Uniekerk te ’s-Gravenzande.

…een nieuwe kijk op een oud verhaal. Genesis opnieuw verteld en gezongen. Door JanMarten de Vries en Mailin Gruber, piano, zang, fluit en saxofoon. Nieuwe en bekende liederen om naar te luisteren en om mee te zingen. Ook voor kinderen!

Georganiseerd door het Samenwer-kingsverband Vrijzinnig Westland.


Theater Timzingt

Vrijdag 22 november, 20.00 uur in de Kiem te ’s Gravenzande.

Muzikale cabaretvoorstelling van Tim van Wijngaarden over liefde, opvoeding, onderwijs en relaties. Cabaret en mooie liedjes, waarin Tim (theoloog en theatermaker) zijn persoonlijke verhaal verbindt met het Grote Verhaal. Entree: € 5,-.

Georganiseerd in samenwerking met de Protestantse Gemeenten van Monster en ’s- Gravenzande.


Bijbelen op de laatste maandag van de maand

Op maandagavond 25 november is er opnieuw een bijeenkomst van ‘Bijbelen’. Op deze avond kijken we met elkaar naar Bijbelteksten over de sabbat. Het thema luidt deze keer: ‘Rusten in vrijheid, de sabbatswetten’. Rust voor mens, dier en land, een groot goed! Welkom op maandag 25 november om 20.00 uur in de Ontmoetingskerk. Het gesprek staat deze keer onder leiding van Marjan de Vries.


HERVORMDE GEMEENTE OUDE KERK NAALDWIJK- FAIRTRADE Op vrijdag 1 november heeft onze gemeente het certificaat Fairtrade ontvangen. In het bijzin van enkele gemeenteleden is het certificaat in ontvangst genomen. Wij als gemeente willen bijdragen aan meer gelijkwaardigheid in de wereld waarin producten onder eerlijke voorwaarden worden verhandeld met respect voor mens en milieu.

Fairtrade staat voor eerlijke handel.
Dat is vaak niet vanzelfsprekend. Dat komt door de enorme machtsverschillen.De winkels waar je boodschappen doet zijn vaak grote bedrijven die miljoenen omzetten. Dat geeft ze veel macht. Deze macht gebruiken ze omhun inkoopprijzen zoveel mogelijk naar beneden te drukken, zelfs onder de prijs voor het maken van producten. Dat leidt tot oneerlijke handel. Door oneerlijke handel leven veel boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden in armoede. Arbeiders weten vaak niet of ze hun gezinnen wel kunnen voeden, zo weinig verdienen ze. Het inkomen van boeren kan door veranderende prijzen op de wereldmarkt plotseling instorten. Dat maakt het vrijwel onmogelijk om hun familie goed te onderhouden en hun bedrijf te laten groeien. Vooreerlijke handel moeten bedrijven de mensenrechten respecteren. Winst maken mag als het niet ten koste gaat van mensen.
Door producten met keurmerken te kopen, laat je zien dat je om duurzaamheid geeft. Keurmerken zoals Fairtrade en Rainforest Alliance voor producten als thee, koffie en fruit of ASC en MSC voor vis en garnalen dragen er toe bij dat consumenten steeds meer oog hebben voor mens en het milieu achter een product en dat boeren en arbeiders meer geld verdienen.
Wij als gemeente zorgen voor Fairtrade thee en avondmaalswijn.
Natuurlijk gaan we op zoek naar nog meer mogelijkheden om de liefde voor onze medemens te vergroten.
OUDE KERK KLASSIEK

Zondag 24 november 2019

Zuid-Hollands Symfonieorkest

Het Zuid-Hollands Symfonieorkest (ZSO) is dit jaar voor de zesde keer te gast in de Oude Kerk in Naaldwijk. Voor dit concert heeft het ZSO weer een mooi programma uitgekozen. Voor de pauze brengt het orkest de ouverture Tristan en Isolde ten gehore. Daarna zal het vioolconcert van Glazunov te horen zijn, waarbij het orkest de samenwerking heeft gezocht met een zeer jonge violiste, Luna van Leeuwen.

Na de pauze staan de Symfonische Dansen van Rachmaninov op het programma. Een veelzijdig stuk, met een zeer uitgebreide bezetting en prachtige partijen en belangrijke momenten voor alle instrumenten. Aansprekende en opzwepende dansen en prachtige melodieën, met tevens een grote spanningsboog van een symfonie.

Locatie: Oude Kerk Wilhelminaplein Naaldwijk. Aanvang: 15.00 uur.

Kaarten à €12,50 inclusief consumptie zijn verkrijgbaar via www.westlandtheater.nl/ tel. 0174-636900 of aan de balie van De Naald.


KERSTMARKT 2019

Op vrijdag 6 december van 12.00- 18.00 uur en zaterdag 7 december van 11.00-17.00 uur is weer de jaarlijkse kerstmarkt in de Oude Kerk, georganiseerd door de vrijwilligers van de Stichting Vrienden van de Oude Kerk met als doel de Oude Kerk financieel te steunen.

De kerk zal weer vol staan met kraampjes: (kerst)decoraties, tassen, sieraden, lekkernijen, kerstkaarten, hebbedingetjes, kerststukken, verzorgingsproducten, tweedehands artikelen, proeverijtjes en nog veel meer.

U ziet dit jaar bekende kraampjes, maar ook heel veel nieuwe kraampjes! Door de vele aanmeldingen gaan we dit jaar uitbreiden! Ook zullen er leuke workshops zijn voor de kinderen. Dus laat de kinderen zeker niet thuis!

Alle kramen zijn verhuurd aan mensen die hun eigen waar verkopen. De kramen in eigen beheer zijn herkenbaar aan de mensen met de rode kerstmarkttruien, die in die kramen staan. De opbrengst van deze kramen is in zijn geheel voor de kerk.

Het is elk jaar weer fijn om te zien dat veel mensen onze kerstmarkt bezoeken en het is ook heel gezellig om, onder het genot van een kopje koffie, erwtensoep of een glaasje glühwein met elkaar te praten.

U hoeft zeker niet naar Duitsland voor het bezoeken van een kerstmarkt, maar gewoon naar de Oude Kerk te Naaldwijk!

We zien u graag op 6 en 7 december.

Kijk ook eens op de Facebookpagina: Kerstmarkt Oude Kerk Naaldwijk of op de website van de Oude Kerk Naaldwijk (www.oudekerk-naaldwijk.nl/). Contact via de mail: kerstmarktoudekerk@hotmail.com


KERKDIENSTEN

Kerkdiensten in de Oude Kerk

Wilt u met de auto gehaald of gebracht worden? Belt u dan: 0174 648569 of 0629040029. Kerkdiensten zijn te beluisteren op: www.Kerkomroep.nl


Zondag 10 november        

10.00 uur, dr. Bettine Siertsema, Amsterdam

19.00 uur, zie Ontmoetingskerk


Zondag 17 november

10.00 uur, ds. Marjan de Vries, Naaldwijk; Kinderkring.

19.00 uur, Vesperplus, Engelse Koormu-ziek van John Rutter, m.m.v. projectkoor o.l.v. Paul Valk, ds Eibert Kok, Psalm 23 


Zondag 24 november

10.00 uur, ds Carel v.d. Meij, laatste zondag van het kerkelijk jaar.

19.00 uur, Vesper, ds Carel v.d. Meij, Psalm 50


Kerkdiensten Ontmoetingskerk (PgN)

Woensdag 6 november

19.30 uur, Dankdag voor Gewas en Arbeid, ds Carel v.d. Meij, Oude Kerk

Zondag 10 november

10.00 uur, ds Marjan de Vries 

10.00 uur, ds Carel v.d. Meij, Hallo Contact, de Rank

19.00 uur, cie. Bijzondere Diensten, zangavond olv Anton van Dalen, Oude Kerk

Zondag 17 november    

10.00 uur, ds Eibert Kok, doopdienst

Zondag 24 november    

10.00 uur, ds Marjan de Vries


ADRESSEN

Predikant: vacant.

Contactpersoon Annie van Hoeven - tel. 0174-627419 of 06-27908029

Contactpersoon Caroline Koenen - tel. 0174-631399 of 06-10541301

Scriba kerkenraad: Mw. C.J. Koenen- Holster, Postbus 228, 2670 AE Naaldwijk, e-mailadres: scriba@oudekerk-naaldwijk.nl  

Website: www.oudekerk-naaldwijk.nl Kerkelijk bureau: Sylvia Middelburg-Verton en Paula Knoppert-Groot,  Kerkstraat 27, 2671 HC  Naaldwijk, tel. 625899, emailadres: bureau@oudekerk-naaldwijk.nl

Bank: NL.86.RABO0373725345 t.n.v. CvK Hervormde Gemeente Naaldwijk

Diaconie Hervormde Gemeente Naaldwijk NL95 RABO 0135 3601 96.

diaconieoudekerk@caiway.net


UIT DE GEMEENTE

Contact
Als u bezoek wilt, of u wilt 'lief en leed' doorgeven; neem dan contact op met
Mw. A. v. Hoeven, Bizet 3 te Naaldwijk, tel. 0174-627419 of
a.vanhoeven@caiway.nl).


Verjaardagen

Op 18-nov: Mevr. W.M. van Velden - Middelburg Naaldwijk 76 jaar:21-nov: Mevr. G.I.J. van den Bosch - de Jong  Honselersdijk 83 jaar:24-nov: Dhr. P.J. van der Marel  Naaldwijk 89 jaar:26-nov: Dhr. Z. Beekhuizen Naaldwijk 80 jaar:

Van harte gefeliciteerd namens de Hervormde Gemeente Oude Kerk.


Huwelijksjubileum

Op 12-11-2019 zijn dhr. en mevr. Vreugdenhil Hondsdraf 15, 2671 DM Naaldwijk 50 jaar getrouwd.

Hartelijk gefeliciteerd namens de Hervormde Gemeente Oude Kerk.


Nieuw ingekomen leden

Mevr. Y.J. Roodenburg

Dhr. en mevr. Vreugdenhil – Lobert.

Mevr. M.D. Keijzer en kinderen.

Dhr. J.E. Spruijt.

Welkom bij de Hervormde Gemeente Oude Kerk.


Adreswijzigingen

Fam. W. Molenaar Verdilaan 57, 2671 VA Naaldwijk.

Veel plezier in uw nieuwe woonomgeving.


GIFTEN

Gift ontvangen na een rondleiding in de kerk via Arnold Knoppert € 30,00.

Hartelijk dank voor deze gift.


VAN DE KINDERKRING

Afgelopen twee seizoenen hebben de kinderen van de kinderkring voor KiKa gespaard en gecollecteerd. Deze stichting financiert wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling en genezing van kinderkanker. Dit doel hebben de kinderen zelf gekozen en er is dan ook hard gespaard. De diaconie heeft ook nog een flinke duit in de zak gedaan en samen met de opbrengst van de collectes is uiteindelijk het mooie bedrag van € 787,10 overgemaakt naar KiKa. Kika heeft ons al laten weten dat ze heel blij met dit geld zijn en er veel goede dingen mee hopen te doen in de strijd tegen kinderkanker. Namens de kinderen bedankt!


VRIJWILLIGERSAVOND

Als Kerkenraad van de Oude Kerk zijn we supertrots op onze grote groep vrijwilligers! Daarom is het ook gebruikelijk dat we om het jaar een activiteit organiseren om deze vrijwilligers voor de inspanning te bedanken.

Binnenkort is het weer zo ver, op vrijdag 15 november willen we een avond organiseren om iedereen te bedanken.

Uiteraard hebben wij ons best gedaan om alle bij ons bekende vrijwilligers uit te nodigen; velen hebben hierover dan ook een brief of e-mail ontvangen. Bent u iemand, of kent u iemand die zeker ook in aanmerking komt maar nog geen uitnodiging heeft ontvangen, laat het ons dan even weten. Dit kan per e-mail (erik@knoppert.info) of telefonisch via het Kerkelijk Bureau (op maandag, dinsdag en donderdag van 9.00-12.00 uur 0174-625899). Wilt u zich uiterlijk maandag 11 november aanmelden?

Met vriendelijke groet,

Kerkenraad van de Oude Kerk